Yönetilebilir Switchler, Bölüm 2: Basit Switch Konfigürasyonu

Switch Nedir?
Switchler, bir yerel ağ (LAN) içerisinde cihazları birbirine bağlayan ağ donanımlarıdır. Switch üzerinden bağlantı kuran cihazlar, veri paketlerini birbirlerine yönlendirebilir ve böylece ağ içi iletişim sağlanır.

İlk Yazımızda anlatıldığı üzere, ilk konfigürasyonu console portu ile yaptıktan sonra, Telnet ve SSH özelliklerini aktif ederek uzak erişim sağlayabiliriz. Konsol erişimini bu protokoller üzerinden gerçekleştirmek, switch’e daha esnek bir şekilde erişim yapmamıza olanak tanır. Aşağıda bu erişim yöntemlerinin aktif edilmesi ve switch’in temel yapılandırma adımlarını göreceksiniz.

Telnet, uzak bağlantı kurmak için kullanılan bir protokoldür, ancak güvenlik açısından şifreleme yapmaz. Dolayısıyla, ağ içi yönetim işlemlerinde kullanılabilir, ancak hassas verilerin geçtiği ağlarda önerilmez.

Kullanıcı Modu:
Switch’e eriştiğinizde ilk olarak kullanıcı modunda olursunuz. Bu modda sadece temel görüntüleme komutlarını çalıştırabilirsiniz. Aşağıdaki komutu girerek yetkili moda geçmemiz gerekir.

Yetkili Moda Geçiş (Enable):
enable komutunu kullanarak yetkili moda geçeriz. Komut satırında # işareti belirdiğinde, yetkili moddasınız.

Global Konfigürasyon Moduna Geçiş:
Switch’in yapılandırmasını değiştirmek için global konfigürasyon moduna geçmelisiniz. Bunu yapmak için aşağıdaki komutu giriyoruz:

Bu moddayken switch’in IP adresi, kullanıcı yetkilendirme, Telnet ve SSH gibi özelliklerini ayarlayabilirsiniz.


Telnet, uzak bağlantı kurmak için kullanılan bir protokoldür, ancak güvenlik açısından şifreleme yapmaz. Bu yüzden özellikle dahili ağlarda kullanılabilir, ancak hassas verilerin geçtiği ortamlarda SSH tercih edilmelidir.

Telnet için Adımlar:

  1. VTY Hatlarını Konfigüre Etmek: Telnet erişimini etkinleştirmek için vty hatlarını yapılandırmamız gerekir:

Bu adımla, switch’e uzaktan bağlanmak isteyen kullanıcılar için 0-4 arası VTY hatları aktif hale getirilir. Ayrıca bir parola belirlenir.

IP Adresi ve Varsayılan Ağ Geçidi Tanımlamak:

Telnet üzerinden bağlanabilmek için switch’e bir IP adresi vermemiz gerekir. IP adresi genellikle VLAN1 üzerinde tanımlanır.

Burada her konfigürasyondan sonra “exit” yazmamızın sebebi başka bir arayüzü, başka bir yeteneği konfigüre etmek istediğimizde karışıklık yaşanmaması. Yeni bir özellik konfigüre edilirken genellikle (config)# promptundan sonra arayüzlere girilip ayarlar yapılır.

Bu komutlarla switch’e 192.168.1.1 IP adresi atanır. no shutdown komutu portu aktif hale getirir.

Varsayılan Ağ Geçidi Ayarlamak:

Switch’in uzak bir ağdan yönetilmesini sağlamak için varsayılan ağ geçidini tanımlayın:

Bu yazımızda sizlere Cisco Packet Tracer üzerinden örneklendirerek Telnet konfigürasyonunun nasıl yapılacağını anlattık. Gelecek yazılarda, topolojiler de görsel olarak eklenerek daha fazla detay paylaşılacaktır.

KATEGORİLER:

Etiketler:

Yanıt yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir